2011-09-22

Fråga !?

Jag fick en fråga igår av en kille som undrade hur man räknade ut sitt energibehov/dag och hur jag personligen tyckte att man bör fördela intaget, Protein/Kolhydrater/Fett.

Hur mycket energi man bör stoppa i sig beror såklart på hur mycket du rör dig till vardags och såklart hur hårt, hur mycket och vad du tränar. Så där får man tänka efter lite själv.

Vad man kan räkna ut med hjälp av ålder, vikt och längd är därimot din basala förbränning.
Din basala förbränning är vad din kropp förbrukar per dag i viloläge (för att tex organ och hjärnan ska fungera) sen tillkommer jobb, träning och vardagssysslor.

Män: 66.5 + (13.75 x kg) + (5.003 x cm) - (6.775 x ålder)
Kvinnor: 655.1 + (9.563 x kg) + (1.850 x cm) - (4.676 x ålder)


Multiplicera med 1,2 (sängliggande) till 2,0 (elitidrottare) för att få veta din dagsförbrukning.

Eller om du är lat och vill ta en genväg : Tryck här!

Ner i vikt = Energi ut är större än Energi in.
Upp i vikt= Energi in är större än Energi ut.

Exempel - Ligger du på -500kcal/dag bör detta bidra till en viktminskning på 0.5kg i veckan!
Fördelningen av protein, kolhydrater och fett är desto svårare att sätta fingret på. Här finns så otroligt många olika teorier och alla har sitt sätt att se på det hela. Det beror även på vilken typ av diet du kör.

Sen handlar fördelningen även om hur din kropp ser ut idag, är du tjock eller smal, ska du bulka(upp i vikt) eller deffa(ner i vikt), vilken idrott du utövar, hur fort det ska gå och såklart vad du vill uppnå.

För att sedan fördela intaget av energi/kcal så bör du veta att:
1g protein = 4kcal
1g kolhydrater = 4kcal
1g fett = 9kcal

För min del så kör jag ganska högt på protein och lite lägre på kolhydrater och fett, exempelvis 50/30/20. Det man dock bör akta sig för är att sänka sitt kaloriintag för snabbt och att man ALDRIG för gå helt tom på fett. Skulle du ligga för lågt på fett eller tom nolla intaget under en för lång period så kommer du få skador på dina organ och du kan räkna med att din kropp äter upp dina muskler som energi. Kroppen går in i en såkallad överlevnadsinstinkt för att skydda din kropp, då sparar den på fettet då det skyddar dig och organen bäst!

Hoppas detta besvarade din fråga och gjorde din syn på det hela lite klarare.
// Steen

2 kommentarer: